Microsoft Vista

februari 23, 2017 45
Windows vista

Het is alweer eventjes geleden, maar veel van ons hebben wel nog Microsoft Vista tot onze beschikking. Wat is er dan handiger om te kijken naar de mogelijkheden om steam te installeren op onze vista PC? Wil jij namelijk Steam Games kopen, dan zul je moeten kijken of ze compatible zijn met je systeem.

Hoewel Steam zelf wel zou moeten draaien op Vista (zie hieronder meer uitleg mocht het niet lukken) zullen de meeste nieuwere games al zeker Windows 7 nodig hebben om afgespeeld te kunnen worden. Het is dus aan te raden om te upgraden naar een nieuwere versie van Windows, in ieder geval op termijn. Hierbij is Windows 7 beter dan Windows 8, die kun je beter overslaan.

Kijk bij de games die je van plan bent te gaan kopen goed of er ondersteuning is voor jouw besturingssysteem om frustraties en teleurstellingen te voorkomen. Een eenmaal gedownloade game kan namelijk vanwege zijn aard als downloadcode niet meer worden geretourneerd. Hij is immers wel gebruikt, ongeacht of je daarna de game kunt spelen of niet.

Het zal je verbazen hoeveel Steam gamers er zelfs nu ten tijde van dit artikel nog op Vista zitten. Het voordeel van miljoenen actieve gebruikers zoals Steam heeft is dat het gemakkelijker is om nuttige informatie te verzamelen over deze gebruikers. En de reguliere hardware enquêtes die ze houden geven hier ook nuttige info. Met hun publicatie over dit onderwerp kan iedereen zien van wat nou precies een “gemiddelde” Steam gebruiker heeft.

Maar ik heb het hier over Vista en niet over de gemiddelde gebruiker dus daar ga ik in dit blogbericht ook dieper op in. Er zijn altijd wel een aantal interessante cijfers in deze enquêtes. Zo heeft het aantal gebruikers die de 64-bits versie van Windows 10 hebben bijna het aantal gebruikers die met Windows 7 64-bit werken ingehaald. Deze laatste was nog het systeem voor 34,21% van de respondenten, terwijl Windows 10 met 64-bit wordt gebruikt door 34,01% van de gebruikers.

Steam gamen op Windows VistaWat misschien nog wel meer intrigerend is, is dat 0,37% procent van de gebruikers gamen op wat gamers meestal toch wel het afschuwelijkste systeem ooit noemen: Windows Vista. Wat verder nog verrassend is, is dat evenveel mensen met behulp van Windows Vista hebben ingelogd als met de 32-bits versie van Windows 8.1. Ik heb nooit goed begrepen dat mensen de sprong naar Windows 8 of 8.1 hebben genomen, maar niet daarna door zijn gestoomd op Windows 10. Windows 10 is voor mij gewoon de snelheid en de functionaliteit van 8 zonder een aantal van de compatibiliteitsproblemen en eigenaardigheden.

We kunnen niet precies vertellen hoeveel gebruikers werden ondervraagd, omdat niet alle gamers op het platform deelnemen. Je kunt namelijk altijd weigeren deel te nemen aan de maandelijkse enquêtes. Het is interessant dat de Windows 8 32-bit menigte niet is geslonken ten opzichte van vorige maand, terwijl de gebruikers van de 32-bits versie van Windows XP een zeer marginale stijging lieten zien van 0,03%.

Er waren ook wat vragen over de resolutie en 1080p is nog steeds de standaard resolutie voor de meeste gamers, hoewel die met behulp van 1440p als standaard met 0,05% steeg tot 1,39%. De tweede meest populaire resolutie lijkt te komen door diegenen die spelen op hun laptops, waar 26,26% van de respondenten gebruik maakt van de enigszins desktop ongebruikelijke verhouding in resolutie van 1366×768.

Dus de vraag die nog wel bij me opkomt is of het gamen met Vista iets te maken heeft met gaming en het soort spellen? Mijn ervaring is dat veel gebruikers die vasthouden aan legacy OS’s dat doen omdat ze afhankelijk zijn van oudere programma’s die gewoon niet goed draaien op Windows 10 of zelfs Windows 7.Of deze mensen hebben misschien andere programma’s nog waarvoor ze Vista gebruiken en niet over willen stappen.

Hier nog wat mogelijke oplossingen mocht je problemen ervaren:

Heb je alles geupdate?

Vóórdat je je zorgen gaat maken over het mogelijk niet werken van de steam applicatie op je Windows Vista systeem, is het handig om eerst na te gaan of je alles wel hebt geupdate. Heb je onlangs een update gedaan, heb je toen wel ook alle drivers ene update gegeven? Dit is namelijk erg belangrijk voor het goed functioneren van het programma.

Heb je verder ook wel de Vista service pack 2 geïnstalleerd op je systeem en ging de installatie voorspoedig? Dit is ook erg belangrijk voor het gebruik van het systeem.

Wat als het toch niet werkt?

Mocht je dit allemaal reeds hebben nagekeken, dan kan het uiteraard nog een andere oorzaak hebben. Wanneer je problemen hebt met de Steam apllicatie zelf of met één of enkele Steam games ervaart dan zijn er nog de volgende mogelijkheden om uit te testen. Sluit daarvoor Steam eerst af mocht je deze open hebben staan.

Ga vervolgens naar het bestand op je harde schijf genaamd Steam.exe. Deze is meestal gezet in de map C:\Program Files\Steam als je bij het installeren niets had aangepast, of je had hem bij het installeren op een andere standaardlocatie weg geschreven. Klik met de rechtermuisknop op dit icoon en kies de “Voer uit als Administrator” optie om Steam te starten. Dit werkt niet op een snelkoppeling naar het bestand dus je moet echt naar het icoon “steam.exe” zelf toegaan.

Deze oplossing werkt alleen maar tijdelijk. Als dit de oplossing voor het probleem was kun je het natuurlijk voortaan zo uitvoeren, of je Windows User account naar Administrator status opwaarderen voor een meer stabiele en permanente oplossing van het probleem.

Gebruikers Account Controle uitschakelen in Windows Vista

Het uitschakelen van dit proces wordt alleen maar aanbevolen als een stap in de zoektocht naar de herkomst van jouw probleem. Wanneer de problemen met Steam zijn opgelost is het verstandig de instellingen direct weer terug te zetten.

  1. Navigeer naar het Windows Controle Paneel
  2. Kies voor “gebruikers accounts”
  3. Kies “Schakel Gebruikers Account Beheer aan of uit”
  4. Vink “Gebruik Gebruikers Account Beheer om uw computer te helpen beschermen” uit
  5. Klik op OK en start vervolgens de computer opnieuw op
  6. Controleer of het probleem met Steam nu is opgelost

Geen OpenGL Modus voor GoldSrc-engine Games

Veel fabrikanten van video kaarten ondersteunen OpenGl binnen Windows 7 of Vista niet – dit veroorzaakt een Failed to set video mode foutmelding wanneer GoldSrc-engine games op proberen te starten in OpenGL modus.

Mocht je deze foutmelding tegenkomen bij het opstarten van GoldSrc-engine games, (spellen als Counter-Strike en Half-Life bijvoorbeeld) dan kun je kijken naar het Reset Video Opties en Forceer een Video Modus artikel voor instructies om de game opstart opties -soft (software modus) of -d3d (betere prestaties dan software modus, maar minder grafische details) te gebruiken ter omzeiling van dit probleem.

Niet altijd werkt het met 3D en virtual reality, maar hier zijn ook handige updates voor in te schakelen en kun je alsnog de beste vr bril bestellen mocht je dit nodig vinden.

Verdere Installatie Problemen

Wanneer je al problemen ervaart direct bij het installeren van Steam, een Steam game of een ander programma wat een Steam Game nodig heeft, zorg dan dat je zeker weet dat de “Windows Installer Service” actief is. Deze is te vinden onder Systeemeigenschappen, “Services”. Wellicht kan ook deze video over een correct installatie nog uitkomst bieden:

Andere Problemen

Wanneer je onlangs pas Windows 7 of Vista hebt geïnstalleerd en nu technische problemen ervaart die je eerder niet had voordat je deze installatie had afgerond, kijk dan naar het de contactpagina van steam om het en te vragen. Het slimste is om een verwijzing naar Windows Vista in de onderwerp regel te vermelden voor het ticket zodat de juiste afdeling je kan gaan helpen met het probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *